Annonser:

ALLMÄNT

Själva namnet betyder Rökvik eller Rökavik, ”Rökarnas vik” och namnet kom av gejsrarnas ångpelare från de varma källor som än i dag ligger i närheten. Under istiden för cirka 10 000 år sedan täckte en stor glaciär stora delar av stadens yta. Andra delar av staden täcktes av havsvatten. Efter istiden reste sig landet efter att glaciärerna smälte. Området kring Reykjavik påverkades dock ändå av jordbävningar och vulkanutbrott. Den största floden som rinner genom staden heter Ellioaá och floden tillhör landets främsta laxfiskeområden. Det högsta berget i staden heter Esja. Reykjaviks klimat är tempererat, men placeringen vid havet gör att staden är ganska vindutsatt. Sommartid ligger temperaturen på mellan 10 och 15 grader och staden upplever i genomsnitt 213 dagar per år med nederbörd.

Solen lyser bara föga fyra timmar per dag under den mörkaste årstiden och under sommarperioden är det sol nästan konstant. Reykjavik ligger belägen på sydvästra Island, närmare bestämt på Faxefjordens södra strand och har omkring 120 000 invånare. Det är dessutom centrum för Islands ekonomiska aktivitet. Reykjavik grundades som stad omkring år 870 och sägs vara den första permanenta bosättningen på Island. Grundaren hette Ingólfur Arnarson och fram till 1900-talet fanns det ingen stadsbebyggelse på platsen. Själva staden utvecklades som officiell handelsstad år 1786 och skulle komma att växa kraftigt under de närmaste årtiondena. Då utvecklades den till ett regionalt centrum för kommers, befolkning och politik.

Reykjaviks borgmästare heter Jón Gnarr, och Reykjavik är sedan år 1845 säte för Alltinget, Islands parlament som upprättades år 930.

 

Kommentarer inaktiverade.