Annonser:

RESTAURANGER

Viktiga delar av grundutbudet i det isländska köket är mjölkprodukter och lamm. Givetvis också fisk eftersom havet är en stor närhet till Island. De vanligaste maträtterna på Island är till exempel Skyr, Hangikjöt, Kleinur, Laufbrauo och Bollur. En traditionell buffé som serveras på midvinterfester är Porramatur, som innehåller ett urval traditionella rökta maträtter och fiskprodukter som serveras med mörkt rågbröd och brennívín, en isländsk aquavit. Man förvarar maten på ett speciellt sätt på Island, genom att marinera det i mjölksyra eller saltlag, torka och röka det, vilket ger de flesta smakerna till de traditionella köket.

Det är mycket knepigt att hålla sig till vegetarisk meny på Island eftersom det är en animalisk matkultur i hela landet. Rötterna till det isländska köket kommer från övriga skandinaviska kök eftersom isländsk kultur haft sin ekonomi baserad på naturjordbruk. Under 1000-talet blev fastandet och förbudet av hästkött infört och andra stora förändringar inträdde, men det största var nog ändå jordbruket under istiden på 1300-talet. Den begränsade självklart möjligheterna för bönderna som inte kunde odla längre och man blev tvungen att importera mat.

 

På Island och i Reykjavik kan man med enkelhet hitta restauranger som specialiserar sig på skaldjur och många kockar använder ingredienser som till exempel sjöfåglar och deras ägg, lax, öring, kråkbär, blåbär, rabarber, vildsvamp, kvanne, libbsticka och torkad tång. Restaurang Vox på Suourlandsbraut 2, Hotel Nordica är en högklassig gourmetrestaurang väl värd ett besök. Vill man käka modern isländsk mat går man till restaurang Einar Ben, på Veltusund 1 som är ett franskt/brittiskt kök med isländsk spets. Fiskerestaurangen Tveir fiskar ligger på Geirsgata 9 och är ett matställe som specialiserat sig på fiskrätter. En liknande restaurng är Sjávarkjallarin som ligger på Adalstraeti 2 som anses vara en trendig restaurang specialiserad på havsrätter.

 

Kommentarer inaktiverade.